Utvecklas du med din blogg
Utvecklas du med din blogg?
30 augusti, 2016
Instagram, webbserie
Nytt avsnitt på Webbserien, Instagram #2
5 september, 2016

Drömkunden, drömjobbet eller hur du kan tänka kring din dröm

Drömkunden

Det är en grym uppgift som alla borde sätta sig och skriva ner. Oavsett om du är egenföretagare eller inte. Det kan vara drömpartnern, drömjobbet, bostaden, rummet och mycket mer. Vad vill du ha? Vad tycker du är viktigt? Att skriva ner det hjälper dig att faktiskt uppfylla din dröm. Detta inlägget är inspirerat av bloggsucce’s utmaning denna månaden.

Drömkunden

Bara för att du skriver ner det så kommer det inte slå in. Men halva jobbet är att ta reda på vad det är du vill och vad du tycker är viktigt. Som för mig vad tycker jag är viktiga egenskaper hos mina kunder?

Jobbar bara med min drömkund

Jag gjorde samma misstag som alla företagare verkar göra. Jag sa ja till alla jobb/projekt. Många av dom kommer jag aldrig visa upp för någon, det kändes helt enkelt att tråkigt att arbeta på vissa projekt. Sen läste jag om att man skulle definiera drömkunden. Med papper och penna i högsta hugg började mina riktlinjer forma sig. De som ska få mig att älska det jag gör mer.

Hur ser drömkunden ut för mig

  • Kunden värderar min kunskap, det finns ett skäl till att vi har mötet och det är inte för att jag ska sitta och försvara min kunskap.
  • Punktlighet är viktig och kommunikation om det inte kan uppfyllas.
  • Kunden ska inte förutsätta att mitt arbete är en hobby och att bara för att jag älskar mig arbete ska göra det gratis.

Du gillar ju det du gör, du kan väl göra det gratis

Det är tycker är en av de konstigaste sakerna med människor som jag träffar. Bara för att jag har tagit beslutet att jobba med något som jag brinner för. Förväntas det av mig att jag jobbar gratis. Så om jag hade hatat det jag gör skulle jag kunna ta högre betalt? Jag får några mail i veckan av olika personer som vill att jag ska bygga en hemsida för dom, gratis. Ibland känner jag för att fråga visst det kan jag göra, kommer du och städar mitt hem lika många timmar som jag lägger på bygga din hemsida?! Eller nått liknande abetsutbyte. Ibland får jag jag ju erbjudande att du får ju exponering för att bygga min sida.

Det ordet som kommer upp när jag hör personen säger “Du får ju exponering”, är det inte lite självcentrerat? För jag känner mig inte som en person när jag får dessa förfrågningar. Att min tid inte är värt något, att alla mina timmar, tentor, böcker, kurser som har gett mig den kunskapen jag har idag är inte värt något i vissas ögon.

Därför gav mig uppgiften drömkunden kraften att säga nej

Om du inte har satt dig ner än och fyllt i hur du vill att andra ska behandla dig. Oavsett om du är egenföretager som mig eller inte. För att en sak är säker alla kommer inte att förstå det du gör och värdera dig som person lågt. Att skriva ner vad du vill ha är det enklare att se de som inte uppskattar det du gör och helt enkelt tacka nej till sånt som du inte uppskattar. För att det finns tillräckligt med kunder i världen men alla är inte grymma att arbetat med.

Don’t sell yourself short.

Hitta det som är rätt för dig och glöm inte att skriva ner det! Hur skulle din drömkund/jobb se ut? Har du skrivit ner detså att du vet vad du förväntar dig?

Bonus för att starta

  • Hur vill du att andra ska uppfatta dig som?
  • Hur vill du bli behandlad av andra?
  • Vad värdera du mest?
  • Känner du att du vill förändra något som du inte är riktigt nöjd med? Vad i så fall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *