Bloggplanering
Bloggplanering 2.0 med en gåva
24 oktober, 2017
nytt på enklaknep
2 nya sidor på enklaknep
2 november, 2017

Det sjukaste som hänt sen jag färgade håret annorlunda!

Det sjukaste som hänt

Det började som en 30-årskris. Sugen på att göra någon förändring, det fick bli håret. Eftersom jag även är sjukt intresserad av det mänskliga beteendet gentemot det som inte är som normen. Så tänkte jag varför inte låta 30-årskrisen få utlopp och även se om jag kan samla någon data?! Men jag kommer att få vara med om något som jag faktiskt aldrig trodde skulle hända! 

Det sjukaste som hänt

Håret är rosa och lila i slingor och jag kliver på spårvagnen. Möter en liten flickas blick först lyser hon upp och sedan ser hon jätte arg ut. “Mamma du sa att man inte kunde ha sånt hår på riktigt!” Oh no busted! Mamman försöker rädda situationen och jag går vidare in i vagnen. Att folk stirra var jag beredd på men inte att främmande kvinnor skulle komma fram och ta på mitt hår. Läskigt eller hur?!

Anses det att jag blev ofredad när kvinnor kände på mitt hår?!

Det har hänt en handfull av gånger, att kvinnor har haft sina händer i mitt hår. Och när jag har titta på dom förskräckt så har de antingen inte sagt nått eller sagt nått i stil med att det var så coolt att jag skulle kolla om det var äkta. En annan gång var det om mitt hår var trasigt. Ja förklaringarna är många men är det verkligen okej att känna på någon annans hår utan att ens säga hej först?! Detta var i alla fall inte något jag hade med i beräkningen när jag startade mitt projekt.

Johanna Bergsro

Jag trodde att männen skulle vara rövhål

Här underestimerade hur mycket av rövhål de skulle vara. Jag har fått höra att jag är ung, men 12 år?! Är inte det lite att ta i?! Jag hamnade i fler situationer där det talades ner till mig än någonsin tidigare. Jag möttes av en misstro av männen, som att allt jag var satt i min hårfärg. Eftersom den var som om en enhörning hade spytt i det. Hur ska vi kunna lita på en sån? Nu förstår jag att folk som vill färga håret i kul färger avvaktar. För att många kommer att ta dig mindre seriöst och vill du jobba dig uppåt så måste du passa in i normen. Du kan välja emellan brunt-, råttfärgat-, svarthår. blont och rött är inte heller helt på “the safe side”.

Är det värt det?

OH JA! Seriöst hur glad blir man inte på morgonen när man ser en färgklick redan innan man ens har fått på sig kläderna! Jag har aldrig känt mig så här bekväm med mitt utseende någonsin. Det är för att det jag känner visar sig i håret. Jag älskar färg, form och design. Älskar att skapa. Om man bortser från den dåliga biten så är det en konversionsstartare när man nätverkar. Rådet är ju när man nätverkar så ska man ha på sig nått färgglatt så att man syns och blir ihågkommen. Det spelar ingen roll vad jag har på mig, mitt hår kommer ändå vara färgklicken.

Jag vet att vi är dömande och konstiga i detta landet att det är svårt att ta till oss det som inte anses vara normen. Men jag tror att det börjar förändras och jag tror att mycket av det ligger i att vi har webben. Att vi kan knyta an med andra som är som vi, att vi kan söka upp information utan ansträngning. Det blir viktigare för oss att visa vilka vi är i stället för att passa in. Har du en hårresande historia att berätta i en kommentar?

20 Comments

 1. Mia skriver:

  Du är grym och superkompetent oavsett hårfärg såklart, men färgerna passar dig verkligen! Jag går ju i motsatt riktning och väljer att låta mitt mogna (haha!) och gråa hår växa ut. Jag blir så himla glad av det du utstrålar, men är själv mer sugen på att gå mot det helt naturliga. Mina döttrar skulle dock älska om jag kom hem med dina färger istället 🙂

  Jag tycker det ÄR pondus och utstrålar power att sticka ut, men det skapar absolut inte rätten för någon annan att döma ut eller “ta på”. Min enda egna jämförelse med detta är gravidmagen som vissa tyckte var allmän egendom, både att kommentera och ta på. Herregud så många gånger jag har rutit ifrån…

  Spännande läsning! Tack!

  • Johanna skriver:

   Oh tack <3 Ja alltså man ska ju få göra det man vill med sitt hår. Ja usch, gravidmagen som du säger allmän egendom. Fy jag känner om de kan ta i ens hår hur många kommer inte vilja ta på kroppen om man råkar bli gravid 🙁 Det är så himla läskigt. Tack för dina tankar!

 2. Kan relatera till 100% eftersom jag inte kan gå in i en kinesisk affär (i Kina) utan att jag har ett gäng kineser som står och tar på mitt hår… fruktansvärt obekvämt. När jag färgade håret rosa nu senast märkte jag inget särskilt, men hade det så kort tid att inget hann hända.

  Grymt med mer personliga inlägg, det är jättekul!

  • Johanna skriver:

   Vad kul att du gillar mina mer personliga inlägg. Haha ja ditt långa blonda hår kan jag förstå gav uppståndelse i Kina. Ja det kan vara så att du inte hade ditt rosa hår tillräckligt länge.

   Tack för dina tankar

 3. Jens skriver:

  Ditt hår är verkligen vackert och med populärkulturen mot anime/ manga så är det klart människor reagerar.

  Men wtf stoppa händerna i någon annans hår? Vad sjutton har man för respekt då?

  Jag färgade mitt hår när jag var student. Först rött, sedan grönt och sist blått. Jag har nog rätt känsligt hår/ hårbotten för vid den sista färgningen så gick mina hårstrån av. De bröts och jag tappade mer hår än normalt. Då föddes min nuvarande frisyr dvs Reinfeldtaren/ Ascbergaren eller om man hellre vill det, Skalle-Pär.

  Och den har jag fortsatt med.

  Må väl och fortsätt på den inslagna vägen. Det passar dig.

  • Johanna skriver:

   Tack. Ja man kan ju undra varför de tar på håret. Vad kul att du experimenterade med olika färger du med. Men inte så himla kul att det gick av. Haha kanske inte riktigt som skalle-Pär men Aschberg ger utstrålar ju massa pounds. Det kanske sitter i håret?!

   Tack för dina tankar

 4. Jag älskar ditt hår! Sen är jag också av den sorten som tycker att folk som dömer andras intelligens efter klädval och stil är dumma och inkompetenta.

  Puss

 5. Matilda skriver:

  Sjukt fint hår ju! C:
  Jag har haft diverse färgglada färger i mitt går genom åren (och ska snart köra i någon igen), men det värsta som hänt mig är att någon i princip bara stirrat. Fast bor i en mindre stad i och för sig.

  Men när jag var goth som yngre och hade cyberlox, så drog folk i dem utan att fråga (eller känna mig). Vilket kändes respektlöst och jobbigt. :/

  • Johanna skriver:

   Men fy va knäppt att de skulle dra i dom! Ja de verkar som att vissa inte vet att de finns gränser. Tack för dina tankar ❤️

 6. Ellie skriver:

  Du vet ju att jag tycker ditt hår är underbart men vilka sjuka reaktioner från andra alltså. Det är lite som när man är gravid främlingar klappar en plötsligt ständigt på magen utan att fråga. Det sorgligaste tycker jag är att man blir bemött nedvärderande av männen. Det blir man som blond också kan jag säga, men jag tänker fan inte färga mitt hår för att få respekt. Det är dem som ska lära sig respekt. Att intelligens (eller promiskuitet för den delen) har något som helst med håret att göra säger som sagt mest om den som tror det! Jag tycker ditt hår matchar har din regnbåge av fantastiska karaktärsdrag och talanger!

  • Johanna skriver:

   Ja, jag är livrädd att folk ska börja ta på min magen om jag blir gravid. Det känns som Mia också säger en gravidmage verkar ingå i allmänrätten 🙁 Men det kanske dör ut. Tack för dina tankar 🙂

 7. Ellie skriver:

  *ditt hår matchar

 8. Estelle skriver:

  Hej hej! Första gången jag tittar in hos dig (hittade dig i kommentarsfältet hos Martina Johansson) så jag vet ju inget hittills om dig som person, men läckert färgat hår har du verkligen!
  Jag förstår att folk undrar om det är äkta eller inte, är ju rätt ovanligt med så många färger i håret samtidigt, men att som främling ta i håret, usch vad obehagligt och oförskämt!!! Förstår inte hur man kan ta sig den friheten.
  Den enda gången jag har blivit utsatt för något p.g.a. mitt hår var när jag rakade av det helt för några år sedan och mötte en kille på stan som stirrade på mig och sa: “You´re a freak!” på ett nedåtlåtande sätt. Det var många som tittade mer än vanligt på mig under den perioden, men inga fler främlingar sa något eller tog på mitt huvud i alla fall.
  Har enbart haft karamellrött hår en gång när det kommer till mer ovanliga hårfärger, då tyckte jag att jag blev vänligare bemött faktiskt! 😀
  Skulle gärna ha alla möjliga ovanliga hårfärger om det inte vore för giftigheten, håller mig enbart till örtfärger om jag färgar över huvud taget nu för tiden, så vitt jag vet går det inte att få till färger som rosa, grön och blått då till exempel 🙁

  • Johanna skriver:

   Vad kul att du hittade hit. Tyvärr en av de få lediga dagarna som jag har på året. Därför dröjde mitt svar. Vad knäppt att den där killen skulle säga nått sånt! Galet. Åh rött är alltid fint och nej jag vet inga färger som inte har massa kemikalier i sig som färgar håret som mitt. Men det håller för jävla bra. Inne på lite över 2 månader nu och den ända färgen som tvättats ur är den rosa. Men ja det det är tråkigt att det inte finns i fler naturliga saker. Men kul att du har valt att gå den gift fria vägen.

   Tack för dina tankar!

 9. Hanna skriver:

  Wow! Ditt hår är så coolt. Jag hade velat veta vad mamman svarade barnet. Hur hon lyckades trassla sig ur det. Det där med att ta på håret tänker jag är lite samma sak som när man är gravid. Magen blir allmän egendom. Folk verkar tro det iallafall.

  • Johanna skriver:

   Haha, ja hon blev lite ställd och jag hann gå för långt in i spårvagnen innan jag hörde vad mamman svarade. Det är verkligen knäppt att en gravid-mage blir allmän egendom 🙁 Hoppas att det förändras. Tack för dina tankar!

 10. Angelica skriver:

  Jag tycker du är så snygg i håret vist får de en att vilja klämma och känna men NEJ inte OK att göra det.
  Ja vad säger man Sverige i ett nötskal enda mottot ”passa in eller gå hem”….

  Nä heja annorlunda, jag kör på lila/cerise och bara älskar de.
  Kram

 11. […] nu på bussen till Scandic Mölndal med Johanna, vi ska delta i ett […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *