20 oktober, 2015

Därför blir vi hatade på nätet

Lite då och då dras jag in i en dela av bloggvälden där smutskastning är fantastiskt stor. Arga troll som sitter och vässar på sina personangrepp, kommentar efter kommentar. Men varför får vissa bloggare många elak kommentarer och andra inte? 

Därför blir vi hatade på nätet

Vi börjar med något kontroversiellt, det har ingen betydelse hur många besökare/läsare du har. Många vill ta det enkla vägen och förklara de elaka kommentarerna på att de har många besökare/följare. Tyvärr är det inte så enkelt. Det finns vissa typer av bloggnischar som har det värre än andra. Det här är inget vetenskapligt utan bara data som jag har samlat ihop under 3 månader, på många olika bloggar. Jag är väldigt intresserad av vad som får människor att agera på olika sätt. Vad som får hela nätet att drivas runt. Vett och etikett på nätet, helt enkelt vad som är accepterat och inte på nätet. En stor del av nätet är uppbyggt på hat.

Jag har än så länge inte haft en djupare diskussion med någon som lämnar hatiska kommentarer, för de kommer typ aldrig ihåg dom eller att de inte var så allvarliga. Så tyvärr kan vi inte gå djupare på det än, men skam den som ger sig. Men jag har sett ett mönster i vilka typer av inlägg som får mest skit. Här är en lista på de 3 innehållstyper som producerar mest skit:

lista-enklaknep-1


Skryt

Det finns verkligen inget som sticker så mycket i ögonen som när någon skryter om något. För att de ska klassa som skryt måste det framföras klumpigt, gärna genom att tala till människor i en grupp.

– Hi hi, allihopa idag har jag köpt denna designer badboll för 13 000 kr. Den är ju bara fööööör snygg. Visst är den super snygg eller hur?

Tanken med den sortens inlägg är ju inte att inspirerar andra eller ge något till läsaren. För att det är ju nyckelpunkten med nätet att ge något. Att du bloggar för att du vill ge dina läsare något, att de ska få ta del av dina erfarenheter. Dessa skrytinlägg kräver att läsaren ska ge bloggaren något i stället, vilket skapar en irritation för att läsaren kom in på din blogg för att få ut något av det. Vi går ju inte in på en sida som vi inte får något ut av att vara där.

lista-enklaknep-2


Skitsnack om någon annan

Det är upprörande när någon tar sig rätten att snacka skit om någon eller om en typ av person. Det väcker många ilskan röster om du känner för att trampa på tår. Genom att ta sig rätten att snacka skit om någon ger du rätten åt andra att snacka skit om dig. Vilket blir en cirkel som är farlig att starta. För det är ju så att du har inte fler rättigheter än någon annan och om du känner att du kan ta dig rätten så kommer andra att följa efter dig och göra samma emot dig.

lista-enklaknep-3


Titta på mig

Inlägg som egentligen är innehålls lösa, en selfi och inte mycket mer. Det är verkligen otroligt hatat att lägga upp många selfies i en blogg. Nu säger jag att inte att bara selfies är det som är hatad. Utan vad en selfi kan ge dina läsare. En selfie ger inte något värde för dina läsare, det måste komma till några rader av text med. Och ja det finns något som heter för många selfies. Det är för många selfies när du inte längre skapar något av värde för dina läsare, utan att du kräver att dina läsare ska ge dig något istället. Bekräftelse.


Vi blir ofta hatade på nätet när vi uppför oss socialt klumpiga. Det handlar inte om att censurera sig, utan att visa dina läsare att de har ett värde på din blogg. Du vill alltid ge dina läsare/besökare något av värde och det är upp till dig att bestämma vad det ska vara.

Den enda vi kan påverka är oss själva, resten av människorna kan vi bara inspirerar till förändring.

Det är tungt, men det är bara vi som bestämmer vilken ton som ska hållas på de ställena som vill vill tillbringa vår tid på.

datorskärm

Glöm inte att vi sitter en och en framför skärmen. Genom att snacka till alla på en gång, som bloggläsare eller gruppen gör att du förminskar din läsares värde. Det i sin tur kommer att skapa irritation redan innan de har kommit till det du vill säga.

Det vi kan göra är att försöka att skapa så lite friktion emellan det vi vill säga och läsaren. Tänka på vad du vill säga? Vad är ditt syfte? Ditt budskap? Hatad på nätet handlar mycket lite om den du är och mer på hur du får andra att känna sig när de tar del av ditt innehåll. Det är ju det som är så magiskt, du kan ju påverka vad du delar med dig och inte på nätet. Du behöver inte censurera dig, du behöver egentligen bara tänka på att det är andra människor du talar till. Du håller dina läsares känslor i dina händer du bestämmer vad de ska bära med sig efter de har tagit del av ditt innehåll.

Vi alla kan behöva att jobba mer aktivt med att få bort elak kommentarer från våra sidor på nätet. För att om vi låter dom stå kvar säger vi att det är okej att skriva så till oss.

Har du mötts av hat på din blogg? Elaka kommentarer, berätta hur du jobbar för att få bort det på din blogg.

Vill du läsa mer?!

Expertråden du bör undvika på dina sociala kanaler

Expertråden du bör undvika på dina sociala kanaler

Vill du lyssna på inlägget istället?! I detta inlägget tänkte jag ta upp de 3 råden som är väldigt skadliga som jag hört flera gånger om. Detta inlägget kommer helt enkelt handla om: börja om med nytt konto, publicera flera gånger om dagen och skriv på engelska så når du ut till fler. Dessa är skadliga och jag kommer att berätta varför. Skapa ett...

läs mer
13 skäl till du borde begränsa ställen du finns på sociala media

13 skäl till du borde begränsa ställen du finns på sociala media

Okej, jag tänkte att vi kunde göra en liten lista på vad jag har sett har negativ påverkan på din närvaro om du använder dig av för många platser på samma gång. De här punkterna gäller inte superstora företag som har flera resurser på plats för att sköta det massiva jobbet som sociala media är. utan som du och jag som sköter det själva. Och jag...

läs mer

4 Kommentarer

 1. Christer Dyrwoold

  Jag får knappt några kommentarer på mina bloggar. Jag har två bloggar som jag skriver i varje dag.. En nykterhetsblogg, som jag nu mera även skriver andra saker i också. Den heter http://fredlig.blogg.se/
  Sedan har jag även en blogg som heter vi 5 bloggen. Där jag skriver svar på frågorna som finns i Aftonbladets baksida varje dag. Jag skriver vad det är jag själv skulle ha svarat..
  https://vi5blogg.wordpress.com/

  Svara
  • Johanna

   Ja det är svårt att få kommentarer på sin blogg om man inte frågar efter dom typ. Det är så många som nöjer sig med att läsa 🙂

   Ha en fantastik dag

   Svara
 2. Martina

  Klockrent inlägg, detta borde vara klistrat eller va de heter så alla kan läsa detta alltid! Jag har tyvärr gjort alla 3 punkterna omedvetet back in the days :/

  Svara
  • Johanna

   Tack, ja det är verkligen viktigt att bestämma sig för vad man vill säg för att kunna se vad som faktiskt är direkt skadligt emot dig och din blogg.

   Tack för din kommentar ha en fantastik dag

   Svara
Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *