hur enklaknep startade
enklaknep startade 2011 med en trogen läsare
30 juli, 2015
skriver
Just nu, skriver på den nya e-boken
31 juli, 2015

Dags att bli mer effektiv

Dags att bli mer effektiv

Det var några månaders sedan jag adopterade en ny metod för mig att bli mer effektiv. Det fungerar utmärkt och jag tänkte att vi skulle kunna diskutera den här. Kanske de kan ge dig lite inspiration att bli lite mer effektiv. Målsättning, listor och rutiner. Innan jag började så var jag effektiv men det fanns mycket plats att utvecklas på och det håller jag på att göra. Hur vi kan bli mer effektiva med små medel.

Dags att bli mer effektiv

lista-enklaknep-1


 

Målsättning

Det är inte för än vi har skrivit ner och bestämt vad våra mål är för än vi kan arbeta emot dom. Och se hur effektiva vi är eller om vi måste arbeta hårdare med något.

lista-enklaknep-2


 

Listor

Här var min största utveckling. Jag har alltid gjort listor på det jag ska göra men har aldrig bestämt hur viktiga de olika sakerna och graderat dom efter det. Jag har alltid börjat med det som tar minst tid och sedan arbetat mig uppåt för att elda upp känslan att jag har utfört något. Nu har jag vänt på det och gradera mina uppgifter eller delmål efter hur viktiga dom är. Hur viktiga dom är bestäms utifrån hur dåliga konsekvenser det blir om du inte gör det.

Först brainstorming jag en lista på saker som jag vill göra/måste och allt som krävs för att nå mitt mål. Sedan placerar jag de olika uppgifterna i grupper. Varje grupp har en bokstav

  • A = As viktiga saker som du inte kan sopa under mattan. Det är de uppgifterna som är mest tidskänsliga
  • B = Bara efter as viktiga uppgifter som du kan göra dessa som inte är lika tidskänsliga
  • C = Mindre viktiga saker som ändå krävs för att nå ditt mål, utbildning, läsa en bok och liknande (haha kom inte på nått fyndigt på C)
  • D = Delegera uppgifter, här hamnar de uppgifterna som du måste eller kan ge bort till någon annan
  • E = Eliminera uppgifter, här hamnar alla uppgifter som du inte får några dåliga konsekvenser om du inte utför dom

Om du skriver på papper kan du bara lägga till bokstaven efter uppgiften, men om du är som mig och gillar det digitala finns det en app som kan hjälpa dig med dina listor. Jag använder mig av todoist. I appen har jag skapat projekt som heter A, B och så vidare som jag lägger till de olika uppgifterna i. Men det är enklare och snabbare att lägga till dina uppgifter när du sitter vi datorn. Då är det bara att logga in på hemsidan här.

Ta alla uppgifter i bokstavsordning, det är nyckeln till att bli mer effektiv. Den jobbigaste uppgiften är oftast den jobbigaste att börja med och den är alltid på A listan. Det är som en slemmig skogssnigel, det är jobbigt att äta den men du måste för att nå ditt mål. Och när jag började med att hugga i den slemmiga skogssnigeln det första jag gör varje morgon har jag blivit mer effektiv. Vilken uppgift är din slemmiga skogssnigel idag?

lista-enklaknep-3


 

Rutiner

Varje kväll uppdaterar jag min lista, lägger till det jag vill göra imorgon och även saker som jag har en längre deadline på. Det är viktigt att göra det på kvällen innan för att din hjärna ska hinna ställa in sig på att idag är jag produktiv. Att göra sina listor samma dag (som jag gjorde innan) tar upp mycket av din energi som du skulle kunna använda till att bocka av och göra dina uppgifter. Den rutinen jag har är att skriva listorna dagen innan och sedan äta den slemmiga skogssnigeln det första jag gör på morgonen. Det har gjort att jag har ökat min fokus och minskat tiden jag lägger på att göra de mindre viktiga uppgifterna.

Vad har du för äcklig skogssnigel att sätta tänderna idag? Berätta gärna för mig så blir du mer motiverad att genomföra uppgiften, har du inte berättat, har du ingen att redovisa för. Det ger dig lite press att genomföra din viktigaste uppgift idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *