Bulletjournal och varför det inte alltid funkar

Många hyllar bulletjournal, men för mig funkade det inte alls. Ett koncept som kan driva mer stress till ditt liv om du inte är försiktig. Det kan verkligen skapa en stress att testa något som funkar för så många andra och blir hyllat. Och så funkar det inte för dig. Ofta får men du gjorde inte rätt?!

Bulletjournal och varför det inte alltid funkar

Men det är ju det som är så knäppt. Bara för att det funkar för någon är det inte bundet att om man kopierar det personen gjorde att det kommer funka för dig. Men oavsett om det funkar eller inte så kan vi få ut saker som vi sedan kan förädla till våra liv.

Vad innehöll bulletjournal?

Det var mycket som gjorde mig förtjust i konceptet. Som att hålla koll på vanor, planera saker och samla på viktiga saker för mig. Efter lite research skissade jag upp det vanligaste upplägget i en bulletjournal.

 • Innehåll
 • Årsöversikt
 • Avsnitt för varje månad
 • Uppgiftslista
 • Vanor tracker
 • Utgifter
 • Affirmationer
 • Och mycket mer

Helt enkelt en standard bulletjournal. med hur man ska märka sin lista med olika symboler och allt. Detta var helt enkelt ett stressmoment. För det var mer något som man måste få rätt för att det ska förändra hela ditt liv och du kommer att bli så mycket bättre på allt. Sen ska vi inte snacka om pressen man sätter på att tracka sina vanor.

Vart föll det någonstans?

Grejen med alla projekt likt detta är att jag har ett slutdatum eller mer rättare sagt ett datum där jag utvärderar hur det har gått. Just för att är det något som jag har sett hos mig och många andra är det att man börjar gärna med nått och även om det inte funkar så håller man kvar i det och kämpar på. För att det är ju inget fel på projektet utan det är alltid du som gör fel. Men om du sätter ett datum för utvärdering så lägger du ansvaret på projektet att bli ett tillskott till ditt liv eller skrota det om det inte funkar. Det är verkligen ingen press på att du ska klara något. Utan du ger det en testperiod och funkar det så är det ju super bra annars ta bort det från ditt liv. Det är ingen idé att slösa tid på något som inte funkar för dig, för det skapar ju bara skit.

För mig så sattes jag under extrem press då jag bokförde mina vanor. Då jag har problem att gå ibland så blev jag mer ledsen av att se min statiskt på mina promenader om jag inte gick varje dag. Det blev med som en hård bedömning av mitt liv, en stress över det jag inte klara av.

All tid det tog att klottra i denna boken!

Det var ju inte bara att anteckna, det ska ju se fint och strukturerat ut. Du ska måla nån fin blomma och hur ska man få plats med alla uppgifter på en sida? En bulletjournal funkar om du inte har mer än kanske 5-10 uppgifter om dagen. Men om du har fler kan det bli fult och det var ju också en inverkan på att det inte funkade för mig, det var ju att jag hade blivit så påverkad av alla dom som la timmar på sina bulletjournals. Som jag upptäckte var det mer som en hobby än ett verktyg för att hålla koll. Många gånger kunde det ta 1 timma att fixa nästa dags sida med några få uppgifter. Och för mig är inte det speciellt effektivt. Det ser super snyggt ut och det kanske är kul att gå tillbaka och kolla på allt klotter och vad man har gjort. För mig var det lättare att skriva ut mallar som jag fyllde i. Istället för att skapa varje mall förhand varje gång.

Visst håller jag koll på vad som jag lägger tiden på

Det finns tack och lov andra sett att fixa sin statistik på. Som funkar för mig i alla fall och inte involverar att sitta och skriva förhand. Men om vi kollar på oss själva och ställer oss frågan behöver vi veta hur många uppgifter vi slutför varje dag? Om vi inte har en plan att förädla datan. För att det var ju det med att tracka mina promenader, det finns inget sätt för mig att få ut något av den datan som jag samlade utan bara ett nytt sätt att slå ner mig själv på. Att jag var sämst som inte gick ut. Populärt att mäta sitt vattenintag varje dag för att se hur mycket vatten man har druckit, men väldigt sällan kunde man inte göra något åt det om man inte öppnade sin bok varje gång man gjorde något. Det blev så fel att lägga tid på att rapportera något som inte gav mig något. Just för att jag hade redan verktyg som är högeffektiva och hjälper mig att hålla mig på den vägen jag valt.

Bulletjournal mer en hobby än en hjälp

Vissa målar i en målarbok andra gör en bulletjournal. För mig kändes en bulletjournal mer en hobby än ett verktyg, men för andra kanske det hjälper att få ordning på saker och ting. Det är lite det som är tanken med detta inlägget. Att även om folk prisar det så kanske det är helt fel för dig och det är inte fel på dig. Det är aldrig fel på dig om du är sann emot dig själv och nyfiken på att testa saker. Boka alltid upp ett datum där du sätter dig ner och utvärderar dina test för att din testning är inte värt något om du inte förädlar det som kom ut av ditt test. Det kan vara att avsluta det och fokusera på något annat eller så hittade du rätt. Varför inte att det måste göras lite ändringar. Du ska inte anpassa dig efter saker, sakerna ska anpassas efter vilken väg du vill gå i livet!

Vill du läsa mer?!

2 Kommentarer

 1. Sara

  Tack! Har blivit tipsad om detta flera gånger men varit lite skeptisk. Efter din redogörelse inser jag att en vanlig (eventuellt lite custommade) almanacka blir bättre!

  Svara
  • Johanna

   Ja det funkar verkligen inte för alla. För att det kan ta mer tid än vad de ger. Du får helt enkelt testa dig fram och se vilken typ av almanacka som passar dig!

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0