Resurser för bloggen
Resurser som jag hade velat veta när bloggen va ny
1 juni, 2016
Läsa på läsplatta
En läsplatta och 70+ böcker senare
14 juni, 2016

Bloggportal, grymt eller en fälla?

Bloggportal, grymt eller en fälla

Att blogg på eget eller via någon annan det är en fråga som alla bloggare kommer att mötas av någon gång. Jag började tidigt med att blogg på min egna sida, men det har inte hindrat mig från att höra riktiga skräckhistorier från de som bloggar för olika portaler. Jag kommer inte nämna några namn i bloggen för att inte uppröra någon i onödan.Bloggportal, grymt eller en fälla

Ägande rättigheter

Det finns ju mängder av olika portaler, vissa större och andra mindre. Det alla har gemensamt är att du måste godkänna ett avtal. Hur ofta läser vi dessa saker som vi godkänner på nätet?! Typ inte alls, därför var det som en chock för mig när jag hjälpte en bloggare att flytta till sin egna blogg att alla bilder som hon hade lagt upp på sin gamla blogg fick hon inte ta med sig. Den bloggportalen ägde alla hennes inlägg. Det är därför det är viktigt att i alla fall skumma genom för att du inte ska råka ut för samma sak, att du inte äger det du skapat.

Fler läsare på en bloggportal

Det som är ett plus med att blogga på en bloggportal är att man kan få sin blogg uppvisad på bloggportalens topplistor eller liknande. Det i sin tur leder till mer läsare. Men det finns ett men här, det är få av de läsarna som är lojala till dig, som en bloggare sa – jag hade mer läsare först men det var inte mina läsare, nu har jag jobbat upp läsarantalet. För det är just det, du vill ju inte bara ha läsare, du vill ha kvalitativa läsare. De som uppskattar det du gör.

Bloggportal, grymt eller en fälla pin

Betalt för bloggen

Det finns många bloggportaler som har riktlinjer när det kommer till vad du får ha för sponsorer och inte. Det är något att ha i åtanken om du vill få ersättning för ditt slit med bloggen.

Det finns också bloggportaler som betalar ut pengar för att du bloggar hos just dom. Det låter så fantastiskt att få betalt för att “bara” blogga. För några år sedan flyttade en vän till mig över sin blogg för att bloggportalen lovade pengar per sidvisning/unik besökare. Kontrakt skrevs, månaderna gick och ingen utbetalning. Det slutade med att min vän ville flytta tillbaka sin blogg till eget. Det som hon inte fick med sig var hennes inlägg, bilder och annat som hon hade gjort på bloggen. Du vill ju ha kvar det du har skapat eller hur!?

Att ta steget

Det är superbekvämt med att ha en bloggportal där vi invaggas med om något går snett så finns det alltid någon där som hjälper dig. Grejen är att om du har en egen sida får du lika mycket hjälp om inte mer i olika forum och även från mig, du kan bara slänga i väg ett mail och jag lovar att svara på det. Skillnaden är att det är du gör det du vill med din blogg om du bloggar på egen sida.

Har du haft tankar på att blogga på egen sida? Just nu söker jag dig som bloggare som vill jobba med mig och skapa din alldeles egna plats på nätet. Skjut inte upp det skicka iväg ett mail och din egna toppbloggare!

 

6 Comments

 1. Louise skriver:

  Jag har bloggat ganska länge sedan 2012 på egen sida och det har fungerat bra. Har one.com som webbhotell men funderar på att byta till någon annan vet dock inte vilken…har sett att det finns en del.
  Har trivts att blogga på egen men efter 3 malwarevirus samt att alla mina bilder försvann från databasen. Trist bara att one inte hjälper en utan ger bara förslag.
  Har mycket att skriva om och kommenterar i vissa bloggar men verkar inte få några besökare.
  Har du något tips om en bra statistikräknare? Hade på susnet innan men det började tydligen flippa ut.
  Wordpress plugins fattar jag inte något av .

  Jag tycker om att läsa din blogg för du skriver så intressanta saker som får en att fundera en gång extra som idag om bloggportaler. Tänkte själv byta efter allt strul men jag tror jag kommer stanna kvar som egen.
  Vilket webbhotell är en tidsfråga.

  Ha en bra dag.

  • Johanna skriver:

   Ja det är ju ett ta sedan du började blogga. Jag tänkte att jag skickar ett mail till dig med mer genomgående hur vi kan göra en plan för att du ska kunna nå ut till fler.
   Ha en super mysig dag Louise

 2. BAMBI skriver:

  Jag har bloggat i 8 år och då har jag hunnit med fyra olika portaler och känner många bloggare som är toppbloggare på olika portaler. Jag har ALDRIG hört talas om att portalen har skrivit med i avtalet att dom äger rättigheterna till bilderna eller content i ens blogg! Det låter helt galet! Trodde verkligen inte att det fanns?!

  Min man är jurist så han läser igenom ALLA mina avtal när det gäller portaler och samarbeten med företag. Jag håller med om att man måste läsa igenom alla avtal, noggrant. Och om man inte får ut den ersättningen man har avtalat om så finns det inkasso!

  Det kändes som om ditt inlägg var väldigt obalanserad och partiskt, vilket är lite synd. Jag har bloggat så länge på portaler för jag att jag ser nästan bara fördelar, annars hade jag också bloggat “som egen”.

  • Johanna skriver:

   Nej jag trodde inte heller att de fanns för en jag stötte på de med att någon annan ska äga dina bilder. Lite likt Google, Facebook och andra som har luriga avtal när de kommer till vad de har rätt att göra med ens bilder.

   Du har tur som har en man som är jurist som kan hjälpa dig med alla dina avtal. Tyvärr har inte många den lyxen.

   Det är som du skriver att man kan gå till inkasso om man inte får ut den ersättningen som är sagt. Det som jag ser som problematiskt är att många bloggare har lite kunskap om det och vi måste bli bättre på att skydda oss.

   Vad synd att du känner negativt om inlägget. Jag håller med om att de kan kännas partiskt då jag själv inte bloggar på portal.

   Tanken med inlägget är att läsaren ska tänka en gång till innan den hoppar in i ett avtal med en portal. För det du inte kan komma undan med att blogga på någon annans sida, du bestämmer inte helt över din blogg, om du bryter mot något i avtalet är det upp till bloggportalen att vidtas åtgärder.

   Helt enkelt ville jag visa att en bloggportal inte behöver betyda att någon annan fixar de om något går snett. Det kan gå snett oavsett vart man har sin blogg och att vi bloggare måste vara mer eftertänksamma när de kommer till avtal om de vi skapar.

   Tack för dina tankar och ha en super mysig dag.

 3. Heidi Lundkvist skriver:

  Hej! Hur kommer man i kontakt med dig, jag har en blogg som jag haft i många år och just nu vill jag försökta utveckla den mer och behöver någon som kan coacha lite osv. Största Målet för i år är att öka antalet besökare/läsare.

  • Johanna skriver:

   Du kan gå in på kontakt länken i menyn och fylla i formuläret där eller så kan du alltid maila på kontakt@enklaknep.se Men eftersom du frågade här i kommentaren så kommer jag skicka ett mail till dig så du kommer i kontakt med mig : )

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *