25 juni, 2015

Att skriva för webben

Det finns mängder av tips på hur du kan skriva på webben. Det finns en skillnad på att skriva på webben och skriva för det som ska i tryck. Jag tänkte lista 5 saker som åter kommer i alla texter som jag läser om hur man kan skriva på webben för att nå läsaren.

enklaknep skriva för webben

 

Vi läser olika från det som är tryckta ord och det som finns på skärmen. Vi har mindre tid att fånga läsaren på. De knepen som åter kommer i ämnet skriva för webben är dessa 5:

lista enklaknep 1


Skapa och sök efter bra nyckelord (tags/keywords)

När jag vill göra en grundlig sökning efter nyckelord till min text använder jag mig av Google trender. För att se vad andra söker efter.
lista enklaknep 2


 Skriv till en person och endast en

När läsaren sitter vid din sida är besöket högst personligt. Det är ett personligt möte emellan dig och din läsare. Skriv inte till alla utan till den personen som valt att klicka in på din sida.
lista enklaknep 3


Sök efter och förstör fackspråket

Du är expert på det du skriver om på ditt sätt, men de som läser din text är antagligen inte lika insatta i ämnet som du är. använd bara fackspråk om du behöver för att det är ett viktigt nyckelord men förklarar det i så fall.
lista enklaknep 4


Var uppmärksam på läsarnivån

Läsförståelsen i Sverige blir allt sämre och för att underlätta för din läsare lägg dig på deras läs-nivå.  De har ju klickat in sig på din sida för att de vill läsa vad du skriver om.
lista enklaknep 5


Läs det högt när du skrivit klar

Det här gör inte alltid jag måste jag erkänna, men det syns också på mina texter när jag inte gör det. Det blir bättre om jag läser upp texten innan jag publicerar den.
lista enklaknep 6


Bonus Övning ger färdighet

Allt måste vi öva på innan vi blir bättre på det. Ge inte upp!

Har du märkt skillnaden på hur vi formulerar oss på webben och i tidningar/böcker? Tala om din åsikt i en kommentar här nedanför!

Vill du läsa mer?!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0