25 juni, 2015

Att skriva för webben

Det finns mängder av tips på hur du kan skriva på webben. Det finns en skillnad på att skriva på webben och skriva för det som ska i tryck. Jag tänkte lista 5 saker som åter kommer i alla texter som jag läser om hur man kan skriva på webben för att nå läsaren.

enklaknep skriva för webben

 

Vi läser olika från det som är tryckta ord och det som finns på skärmen. Vi har mindre tid att fånga läsaren på. De knepen som åter kommer i ämnet skriva för webben är dessa 5:

lista enklaknep 1


Skapa och sök efter bra nyckelord (tags/keywords)

När jag vill göra en grundlig sökning efter nyckelord till min text använder jag mig av Google trender. För att se vad andra söker efter.
lista enklaknep 2


 Skriv till en person och endast en

När läsaren sitter vid din sida är besöket högst personligt. Det är ett personligt möte emellan dig och din läsare. Skriv inte till alla utan till den personen som valt att klicka in på din sida.
lista enklaknep 3


Sök efter och förstör fackspråket

Du är expert på det du skriver om på ditt sätt, men de som läser din text är antagligen inte lika insatta i ämnet som du är. använd bara fackspråk om du behöver för att det är ett viktigt nyckelord men förklarar det i så fall.
lista enklaknep 4


Var uppmärksam på läsarnivån

Läsförståelsen i Sverige blir allt sämre och för att underlätta för din läsare lägg dig på deras läs-nivå.  De har ju klickat in sig på din sida för att de vill läsa vad du skriver om.
lista enklaknep 5


Läs det högt när du skrivit klar

Det här gör inte alltid jag måste jag erkänna, men det syns också på mina texter när jag inte gör det. Det blir bättre om jag läser upp texten innan jag publicerar den.
lista enklaknep 6


Bonus Övning ger färdighet

Allt måste vi öva på innan vi blir bättre på det. Ge inte upp!

Har du märkt skillnaden på hur vi formulerar oss på webben och i tidningar/böcker? Tala om din åsikt i en kommentar här nedanför!

Vill du läsa mer?!

11 faror som gör att din blogg tar över ditt liv

11 faror som gör att din blogg tar över ditt liv

När jag investerar i något då investerar jag verkligen i något. Du kanske är likadan? När du kör så kör du hårt. Det handlar om att du gillar det du skapar. Att det du ger värde till ditt och andras liv. Bloggen är den platsen som du har möjlighet att påverka. Men om man inte är försiktig kan det ta över ens liv. Som Siranee skulle sagt "är det...

läs mer
Att organisera din blogg kan vara något av det viktigaste du gör

Att organisera din blogg kan vara något av det viktigaste du gör

Vi alla vill ha saker presenterade för oss i en ordning. Från viktigt till mindre viktigt. Om du då inte är undantaget. Den här bloggen är hyfsat strukturerad trotts att den behöver vässas lite på strukturen för att ta fram sånt som är lite viktigare än annat. Men hur kan vi tänka när vi organiserar bloggen och varför är det ens viktig. Allt ditt...

läs mer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *