Att säga ett riktigt förlåt

7 augusti, 2015

Vi är värda ett riktigt förlåt när någon har gjort oss orätt. Vi är också skyldiga ett riktigt förlåt när vi har gjort någon annan orätt. Att säga förlåt har 4 pelare och om en försvinner betyder ordet ingenting. Under min uppväxt och även i vuxen ålder har jag blivit anklagad för att inte be om ursäkt när jag har felat, du kan aldrig kräva av någon att säga förlåt eftersom det förlåtet inte betyder något för den personen. Varför säger vi förlåt egentligen?

riktigt förlåt

Vill vi ha förlåt som ett tomt ord eller ett riktigt förlåt, ett löfte om att försöka förbättra ett beteende som skadar andra personer? När andra personer har kastat sin anklagande röster över mig över att jag aldrig säger förlåt, vad vill de ha ut av mig då? Ett tomt ord som saknar helt värde när det har lämnat mina läppar? Nu när jag är vuxen tänkte jag undersöka saken, vad betyder ett riktigt förlåt? Och det här är vad jag kom fram till och det jag faktiskt har levt efter hela mitt liv.

Det börjar med dom 4 pelarna

  • Erkänna att du hade fel
  • Ångra vad du har gjort
  • Inga ursäkter
  • Gottgöra

lista-enklaknep-1


Erkänna att du hade fel

När du berättar för en annan person vad du har gjort fel händer något, du ger något till den personen. Du ger den personen sin värdighet tillbaka, du säger att personens sårade känslor är värda något. Här gäller det inte att be om förlåtelse för allt du har gjort, för då ger du inte tillbaka personens värdighet. Du viftar bort den sårades känslor som att de inte är värda någonting. Därför är det viktigt att ge något, en upprättelse. När du får ett förlåt, är det ett riktigt förlåt? Ger personen dig din värdighet tillbaka?

lista-enklaknep-2


 

Ångra vad du har gjort

Detaljer har betydelse, berätta varför det var fel. När du ger ett riktigt förlåt ska du inte hålla tillbaka på detaljerna. Dels för att för att du visar din förståelse för den andra personens känslor och dels för att du ska få en inblick i ditt handlande. För när du själv har en förståelse för varför det är fel kommer du att göra allt för att inte göra det igen.

lista-enklaknep-3


Inga ursäkter

Äg ditt misstag. För att verkligen visa hänsyn och för att det ska bli ett riktigt förlåt måste du visa att misstaget var ditt. Ingen annans, det var du som gjorde fel. Vi alla har gjort den enkla vägen och skyllt på en sen buss när vi egentligen tryckte på snooze för många gånger. För att ditt förlåt ska bli riktigt måste du helt enkelt ta på dig skulden. Det visar att du är beredd att utvecklas och ändra på det som  andra finner sårande. För när du kommer sent säger du till personen att dennes tid inte är lika mycket värd som din snooze.

lista-enklaknep-4


 

Gottgör 

You break it, you pay it

Tänk så här, vad hade jag känt om detta hände mig? Har du sönder något, erbjud dig att betala för det som är trasigt eller i alla fall en del av det. Den som är villig att ge får lättare en förlåtelse tillbaka. Oftast behöver det inte kosta dig en krona. Ge något som visar att du är villig att betala för ditt misstag, passa deras barn/katter eller bjud på en kopp te. Det finns oändligt många möjligheter som kan gottgöra personen.

Glöm inte att inte lova något som du inte tänker att hålla, för att även om du går igenom alla steg kommer ditt förlåt inte låta som ett riktigt förlåt. Låt aldrig någon tala om för dig när du ska säga förlåt för då saknar ordet någon betydelse. Och vi har för många betydelselösa förlåt ute i världen redan. Vad har du för syn på ordet förlåt? Vad är ett riktigt förlåt för dig?

För mig var det en ögonöppnare att läsa artiklar och böcker på begreppet förlåt, och jag har slagit mig fri från ytterligare anklagande röster som försöker säga vem jag är. Trotts att de inte har någon aning om vem jag är och vad jag står för. Nu har jag en bättre förståelse för att kunna sätta högre krav på den som säger förlåt till mig och på mig själv när jag säger ett riktigt förlåt.

Vill du läsa mer?!

1 kommentar

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0