Blogg

Fotografera med mobilen och få bilder du är nöjd med

En vanlig uppfattning är att det är kameran som tar bilderna, det är den som avgör om bilden blir bra eller inte. Nej så är det tyvärr är det inte, det ligger på dig om du får en bra bild eller inte. Jobbigt eller hur? 

fotografera med mobilen

Det som skiljer en mobilkamera från en systemkamera är att du inte har samma kontroll med mobilen  som du har med en systemkamera. Mobilen har ett litet hål och det är inget som vi kan ändra på, som med systemkameran kan vi byta objektiv och bestämma med knapptryck hur vi vill att bilden ska behandlas. I ett tidigare inlägg diskuterade jag om skillnaden emellan en mobilbild och systemkamera,  inlägget hittar du här.

Anpassa dig till det du har

Fotografera med mobilen är lite klurigare, vi behöver att jämna ut våra odds eftersom det är sån liten öppning. Vilket i sin tur betyder att vi måste hitta mer ljus. Fota så nära ett fönstret som möjligt, gärna i fönstret:p För att det ska bli bra med din mobil behöver du helt enkelt extremt bra ljus, oftast betyder det att fotografera utomhus. Nu när våren/sommaren är här ar vi fantastiska möjligheter till bra ljus.

” Den bästa kameran är den du har med dig! ”

3 steg oavsett, fotografera med mobilen eller inte

  1. Hitta ljuset, vart finns det och vilken vinkel kommer det att landa på det du ska fotografera?
  2. Organisera i ditt foto, det är igen slump att vi gillar väl organiserade foton. Hur kan du få din bild att se ut som en helhet?
  3. Hitta vinkeln, det kan ta ett tag innan du hittar den där vinkeln som känns helt rätt. Ta din tid och stressa inte fram det.

Som med så mycket annat som jag skriver om här på blogger är det att at ett aktivt beslut, titta på vart kan jag få det bästa ljuset och bestäm dig för att ta ditt kort där. Hur vill du att dina objekt ska se ut på bilden? Organisera där efter och sist men inte minst testat dig fram med att gå närmre objektet, längre ifrån, håll kameran på olika sätt Hitta den och välj den vinkeln som är grym för den bilden som du ska ta.

Få bilden som du vill med mobilen pin

Det viktigaste i en bild

Skärpa och ljus är det viktigaste i bilden. Det andra är lättare att fixa med olika redigerings appar, känner du att bilden är för gul eller liknande är det oftast en lätt åtgärd (självklart finns det ytterligheter som inte går att fixa). Skärpan där emot är det svåraste att fixa, är bilden suddig kommer den nästa alltid förbli så suddig. Ljuset kan du påverka något men det händer allt för ofta att om du redigerar en mörk mobilbild så blir det gärna väldigt kornigt och bilden känns som att den är i en sämre kvalitet. Det finns en miljon appar som du kan använda dig av för att förbättra dina bilder, jag använder mig av snapseed (för att redigera) och vsco (för filter). Vsco verkar var den nya it-appen för instagrammare.

Basic är vsco en app med filter, det som är till mångas fördel är att du kan se hur den nya bilden passar in ditt övriga flöde innan du lägger upp den på Instagram. Det är en helt separat app som du manuellt får lägga in de bilderna i, ingen diretk länk emellan kontona. Men du kan ladda upp din bild direkt från vsco till Instagram och andra sociala medier. Appen hjälper dig mest med att kunna se att du har en bra blandning emellan dina bilder och att de matchar i färgerna. Helt enkelt så att det inte blir för många selfies.

Sammanfattning

Att fotografera med mobilen är inte en omöjlighet, du behöver bara vara petig med vilken ljuskälla du använder dig av och hur mycket ljus du behöver. Vill du se mer av vad som händer bakom bloggen, kolla in Instagram och bli överväldigad av te, mat och selfies.

Bloggevent social media lift 2016

Nu har jag hunnit landa och blivit av med det mesta från förkylningen som min blivande man smittade mig med, 3 dagar av sömn och nu är jag tillbaka. För över en vecka sedan var jag med på ett supergrymt bloggevent. Jättebra sammansatt, fantastiska samtalsämnen, goodiebags och så skulle jag föreläsa. En utmaning utan dess like.

social media lift

Första gången jag skulle ställa mig upp och föreläsa på ett event, nervöst och nästan i paniczone. Men det kändes som att jag får väl testa helt enkelt. Under dagen som bloggeventet ska gå av stapeln får jag ett samtal av min upprörda pappa, vår familj försätts i krisläge igen. Känslomässigt överväldigande står jag där i secondhandaffären och försöker att greppa situationen och hitta den bästa åtgärden för de fruktansvärt själviska människorna som har strulat till det.

Det blev att återvända hem och försöka att hitta fokusen som inte ville infinna sig. Klockan kröp närmre, jag bestämde mig att åka in och ge bloggeventet det bästa jag hade. Ut ifrån förutsättningarna jag hade, gjorde jag ett bra jobb med att föreläsa. Men som den kritikern som jag är hade jag kunnat var mer lyhörd på vad publiken hade velat ha om jag inte var så upp i mig själv. Ett arbete som jag håller på med är att kunna släppa skiten och ta upp det vid ett senare tillfälle. Att inte bli helt emotionellt slut innan jag ska gå på saker. Nu vet jag vad jag kan tänka på till nästa gång och även att det går att göra mer än bra krishantering i livet. Det är inte fel att utmana sig själv.

Middag med bubbel

Alla fantastiska människor med lika fantastiska bloggar, maten var helt okej och teet var anskrämligt som vanligt på restauranger. Kvinnorna som var med på eventet vägde verkligen upp allt som inte var super fantastiskt. Det var inte bara mamma tips, bröllops tips, goodiebag som jag tog med mig utan det bästa var allt energi från dessa bloggare. Social media lift var riktigt bra sammansatt på alla plan.

Vad fanns i Goodiebagen?Goodiebag, social media lift 2016

Det var inte bara en utan 3 hela påsar som vi fick med oss, vilket jobb Liselotte och Susana måste ha lagt bakom att få ihop dessa grymma påsar!

Evelinas foto – presentkort | TGR Kungsgatan – block, pennor, pennvässare, strumpor, tvättduk | Framkalla – Photoposter 50×70 | Smartphoto – Fotobok |

Telia – Hata Hat armband | Eurogamer – Blu-Ray (Predestination) | Desenio – Plansch | Celsius – Dricka, korthållare, lipsy | Nude – Proteinvatten |

Passion by Emelie – webbkurs | Caseapp – Rabat på skal | Moderskeppet –  Medlemskap guld (1 månad) | MRG Wines – Alkoholfritt vin

Vart var vi?

Social media lift 2016 hölls på Scandic hotell Rubinen vilket är ett super grymt inrett hotell. Deras konferens våning är super fin. Höll på att glömma att jag var inte den enda föreläsaren, Evelina på Evelinas foto gav en uppfriskande inblick i att ta bättre bilder för Instagram. 2 random bilder från kvällen tänkte jag bjuda på här nedanför.

enklaknep-120 Social media lift

Vad tar jag med mig?

Det kan bli rätt ensamt att blogg själv och vi behöver komma ut mer och träffa likasinnade. Det gör vi bara genom att vara aktiva. Så nu till en fråga, skulle du vilja ha träffar så kallade meetups där bloggare kunde ta en fika och utbyta erfarenheter? Lämna kommentar och berätta hur du känner inför att träffas för att snacka om våran stora passion, bloggen!

Undvik att se knäpp ut på sociala medier

Visste du att varje sida på nätet har sitt eget sätt att uttrycka sig på? Försöker du att publicera samma inlägg på olika sidor kan det få dig att se lite knäpp ut. Att hashtaga ord i din status på Facebook är ingen bra idé för att de som använder sig av Facebook inte är vana att läsa text på det sättet.  Hur skriver man till de som använder de olika medierna?

Undvik att se knäpp ut på sociala medier

Ta inte den snabba vägen och skriv ett inlägg och publicera det på flera olika sidor, för det kommer inte att fånga din målgrupp. Sociala medier är inte till för att skrika ut random saker utan att kommunicera och det gör du bäst genom att ha en plan.

Fler är inte bättre

Det gäller inte bara att skriva på rätt sätt utan först måste vi välja vilka vi vill satsa på. Våra älskade sociala medier tar mycket tid och det betyder att vi måste vara mer noggranna med vilka vi väljer, ju färre ju bättre. Fokus att lära sig hur just det sociala mediet fungerar, har du valt för många spär du ut din fokus och det i sin tur skapar en mer splittrad bild av dig. Hur ska du kunna välja?

  • Hittar du andra som brinner för samma sak som dig? (Lika leker bäst)
  • Är du bekväm med hur designen känns på sidan, hittar du det du behöver?
  • Vad gillar du bäst text eller bilder?

Skriva på rätt sätt är att anpassa sig

Alla gillar inte samma ställe att vara på därför är det viktigt med att du väljer noga, där likasinnade människor finns. Vi har en tendens att gilla saker som likasinnade har skrivit eller de som har samma intresse som oss. Därför är det viktigt för dig att hitta ett ställe där din målgrupp finns. Att skriva på rätt sätt betyder att skriva till de personerna som är i behov av det du ger. Och för att andra ska hitta just dina saker använder sig vissa sociala medier av hastags och andra inte.

Instagram – Bilder, beskriva bilden eller vad som händer i den, i slutet av inlägget lägga till hastags som beskriver bilden som #tea #teatime och likande.

Twitter – kort beskrivande text om vad som händer just nu med fokusområden som hastag i själva inlägget. Bilder kan läggas till och gillas i större utsträckning än bara text (trotts att det var tanken med twitter från början, var bara text).

Facebook – Bild med text i och en beskrivande text, eventuellt en film. Det är väldigt visuellt och byggt på mycket känslor. Hashtags används inte så mycket här, funktionen finns, men många använder inte den. Dela, gilla och kommentera är fokus här.

Självklart finns det många fler ställen som reddit för att bara nämna en till, men tänkte att jag bara skulle nämna de 3 största på marknaden där de flesta samlas.

Undvik att se knäpp ut på sociala medier pin

Att se knäpp ut är att publicera samma sak på alla ställen

Det finns många appar/sidor/program som gör att du kan schemalägga dina inlägg. Många av dessa tillåter dig att publicera samma sak på flera plattformar samtidigt. Detta misstaget gjorde jag i början, ju fler ju bättre?! Nej verkligen, det gjorde bara att jag såg knäpp ut för jag skrev på ett sätt som inte är anpassat för någon av de som använder de olika sociala medierna. Det var som att jag försökte hålla en monolog på ett främmande språk som ingen talade. Sedan bestämde jag mig att sluta med många sociala medier, rikta min fokus på Instagram och sedan på Facebook.

Jag har stängt många konton som flikr, ello och många fler. Har en del konton att stänga fortfarande, jobbar på det. Det är inte lätt att stänga vissa konton.

Det vi inte får glömma är att även bloggen räknas till ett socialt media, men du behöver ju andra för att nå ut till fler och marknadsför din fantastiska blogg. Så förutom bloggen vilka sociala medier väljer du att lägga din fokus på? Lämna en kommentar och berätta vilken som är bäst för dig och din blogg!

Vågar du välja vad du ska blogga om?

Nu när valborg har passerat var jag jätte sugen på att visa bilderna och berätta om min leriga valborg. Ja men det är ju min blogg ska inte allt vara på bloggen då? Visst kan det vara lätt att bli distraherad och börja öppna upp för att allt ska finnas på bloggen. Men allt ska inte finnas på din blogg, ju mer som finns ju svårare blir det att hitta läsare. Dina läsare vill veta vad de får ut av att läsa din blogg, om de riskerar att inte få det de vill ha, kommer de att lämna dig. Det är därför det är så viktigt att våga välja vad vi vill dela med oss av så att vi inte slösar dåliga läsares tid. Istället fokusera på bra läsare.

välja vad du ska blogga om

Men hur ska man våga välja när det finns så mycket att skriva om. Bara för att man har valt betyder inte det att man är dödsdömd att bara skriva om det i en oändlighet. Självklart när du känner dig färdig med ditt val, då kan välja något nytt. Viktigast är att valet är medvetet.

Vågar du välja?

Din blogg kommer aldrig kunna handla om allt mellan himmel och jord även om dina val inte är medvetna så väljer du att inte skriva om vissa saker. Det finns bara fördelar med att göra ett aktivt val om vad din blogg ska handla om. Snävare nisch, lättare har du att hitta dina ultimata läsare. Hur väljer du en nisch eller vad du ska skriva om?

Välja vad du ska blogga om

En uppgift som kan kännas som en omöjlighet. Om vi tar en vardagsblogg som exempel, hur skulle denna bloggaren nischa sig? För att komma fram till det kanske du ska börja med några frågor:

  • Vad tycker du är roligast att göra och skriva om? (Mat, inredning, film eller ett annan intresse som du har)
  • Vad är ditt syfte med bloggen? (Vad vill du ge till dina läsare? Inspiration, underhållning eller kanske utbildning)(En grym blogg har aldrig som syfte att skriva för mig själv, som en dagbok)
  • Vad brukar du skriva mest om? (Titta på vilket val du har gjort omedvetet och se om du är nöjd med det och göra det till ett aktivt beslut)

att välja vad du ska blogga om pin

Som vardagsbloggare kan du välja att blogga om dagliga/veckoutmaningar som du tänkte genomföra för att göra att din vardag går lite smidigare. Vardags bloggandet säger inte så mycket om vad du bloggar om förutom att det är vad du gör, men vi alla gör olika saker. Välj vad du känner ger dina läsare mest och det du brinner för att skriva om.

Behöver du någon att bolla vilken nisch du ska aktivt ska välja, skicka ett mail (kontakt@enklaknep.se) eller chatta med mig direkt via facebook chatten på enklakneps Facebooksida.